Restaurarea unei clădiri de patrimoniu, un vis împlinit!

            Mă numesc Gianina Vera Poroșnicu și sunt avocat de profesie. M-am născut și am copilărit în Iași și, tot aici, am urmat cursurile Facultății de Drept, la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”. Am trăit în primii douăzeci de ani de viață într-o casă plină de cărți și icoane vechi. Tatăl meu este colecţionar împătimit şi de la el am moștenit această pasiune pentru cunoaştere, pentru artă, istorie și tradiție, dar şi respectul pentru trecut.

            Am călătorit în peste 40 de ţări, am văzut locuri spectaculoase şi am întâlnit oameni extraordinari. Am înţeles astfel că ceea ce ne adună laolaltă, dar şi ceea ce ne diferenţiază este patrimoniul cultural. Prin urmare, visul meu a fost să contribui la conservarea moştenirii unei aristocraţii apuse, dar care dă atât de mult farmec Iaşului. M-a influenţat, cu siguranţă, şi faptul că în primii ani de profesie am reprezentat ca avocat familia princiară Sturdza, în procesul de redobândire a palatului de la Popeşti, din judeţul Iaşi.

            În anul 2013 am cumpărat o casă construită la începutul secolului XX, pe strada Elena Doamna, o clădire neoclasică vizibil afectată de timp şi de lipsa unor investiţii minime în întreţinere. Restaurarea a durat trei ani. A fost un proces anevoios, deoarece restaurarea unui monument de patrimoniu presupune respectarea unor reguli stricte, dar efortul a meritat şi rezultatul este vizibil. Imobilul care nu atrăgea cu nimic atenţia, doar îi puteai intui potenţialul, este cunoscut acum drept Casa Joseph Zoller, în memoria industriaşului evreu care a ridicat această reşedinţă în perioada 1912-1915. Ulterior avea să aflu că în saloanele şi sufrageria casei a fost oaspete Regina Maria însăşi, pe durata refugiului de la Iaşi, din Primul Război Mondial. Îşi vizita prietenii, pe marchizul Hubert de Belloy de Saint-Liénard, şeful misiunii navale franceze în România şi pe soţia acestuia, Clara Elena Bibescu, nepoata domnitorului Gheorghe Bibescu. Şi pentru că ne mândrim cu multe femei puternice, cărora le datorăm prezentul, am aşezat în salonul de la intrare portretul Principesei Elena Cuza şi pe cel al Reginei Maria a României.

            Sunt atașată de această casă și mă identific cu ea, mai cu seamă că este sediul cabinetului meu de avocatură. Construită în stilul Belle Epoque și amenajată în interior în același stil, casa are o eleganță clasică. Am avut parte de cei mai buni arhitecţi şi constructori. M-am ocupat îndeaproape atât de supravegherea procesului de restaurare, cât şi de achiziţia mobilierului şi a obiectelor de decor, care au fost aduse din Italia, Austria, Germania, Marea Britanie, Orientul Mijlociu şi Vietnam.

            Marea bucurie este aceea că am reuşit, din fonduri proprii, să redau oraşului o mică parte din patrimoniul arhitectural al secolului trecut. Turiştii care trec pe strada Elena Doamna pot afla istoria zonei cu ajutorul infochioşcului de la poarta casei. Tot aici pot asculta, la 1 decembrie şi 24 ianuarie, ”Imnul de Stat” și ”Hora Unirii”, interpretate de Orchestra Filarmonicii Iași și de Corul Academic ”Gavriil Musicescu”. De asemenea, la sărbătorile naţionale sunt arborate pe frontispiciul casei steagul României şi steagul lui Alexandru Ioan Cuza, lucrate manual cu brocard şi pasmanterie de mătase. 

            În semn de recunoştinţă, autorităţile locale au introdus Casa Joseph Zoller în Albumul Iaşului, care conţine cele mai importante obiective ale oraşului. Admirată de trecători, casa a devenit obiectiv turistic la scurt timp de la inaugurare, iar acest lucru, deşi nu a făcut parte din planul iniţial, nu poate fi altfel decât extrem de onorant.

 

Av. Gianina Vera Poroşnicu – restaurator, Casa „Joseph Zoller 1912 – Monument Istoric”